Jdi na obsah Jdi na menu
 


Okolí

Zima               

Chata se nachází na rozhraní Krkonoš a Jizerských hor. V okolí najdeme mnoho zimních středisek se sjezdovými i běžeckými tratěmi. Pro přístup k jednotlivým sjezdovkám je možné využít místní skibus, který projíždí celou Rokytnicí.

Rokytnice nad Jizerou

  • Skiareál Horní domky - 14,4 km sjezdovek, sedačková lanovka, nejvyšší bod 1315 m n. m. (Lysá hora) - 4 km od chaty (7 min autem)

https://www.skiareal-rokytnice.cz/skiareal/skiareal-horni-domky/

  • Skiareál Studenov - mírnější a širší sjezdovky vhodné i pro děti a začínající lyžaře,

1,6 km od chaty (5 minut autem)

http://www.rokytnice.com/cs/lyzovani/skiareal-studenov

Kromě těchto dvou větších středisek najdeme ve městě ještě několik menších a méně frekventovaných vleků.

  • běžecké tratě - poblíž centra Rokytnice nad Jizerou se nachází běžecké tratě "U kapličky", pro lepší výhledy ale doporučujeme využití lanovky na Lysou horu, od jejíž horní stanice vedou nádherně upravené stopy do centra Krkonoš (Labská bouda, Sněžné jámy, pramen Labe, pomník Hanče a Vrbaty, Horní Mísečky,...)

Harrachov

Centrum dalšího zimního střediska (Harrachov) je od chaty vzdáleno 13 km (16 min autem)

V Harrachově se nachází několik lyžařských vleků a dvě sedačkové lanovky na svahy Čertovy hory.

http://www.skiareal.com/cz/zima/ski-areal-harrachov/

Harrachov je centrem běžeckých tratí, které vás poměrně mírným terénem dovedou až na vrcholky Krkonoš. 

V centru Harrachova se také nachází známé skokanské můstky.

Paseky nad Jizerou

5,4 km od chaty (14 min autem)

Paseky nabízí celkem čtyři lyžařské vleky a jednu čtyřsedačkovou lanovku. Pro svou polohu na jižním svahu kopce jsou velmi příjemným střediskem pro začínající lyžaře.

Náš tip: Při cestě z nebo do tohoto střediska můžete obdivovat krásu staré pasecké školy, která posloužila při natáčení filmu Krakonoš a lyžníci.

Již né tak blízké, ale také dostupné jsou i skiareály ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou nebo Herlíkovicích

 

Jizerské hory - ráj běžkařů

Pro běžecké lyžování jsou nejvhodnějším místem Jizerské hory, které nabízí velké množství upravovaných tratí. Tyto tratě propojují území České republiky a Polska. Nejvhodnějšími body k napojení jsou Horní Polubný (15,6 km od chaty) nebo  Jakuszyce (17 km od chaty).

 

Léto             

Turistika

Největším letním lákadlem Rokytnice nad Jizerou jsou bezpochyby turistické trasy. Přímo u chaty můžete narazit na modře značenou trasu, která vás zavede až na vrcholy Krkonoš. 

Sváteční turisté mohou využít přibližovací lanovku ve Skiareálu Horní Domky, která má i letní provoz a přivede vás poblíž křižovatky turistických tras "Ručičky". Odtud se pak můžete dostat až do Harrachova nebo po zelené k horské chatě "Štumpovka" a "Dvoračky", kde můžete využít příjemné restaurace s venkovní terasou a výhledem na Rokytnici.

Pro odpolední procházku můžete zvolit za svůj cíl vrchol Stráž, který se nachází přímo nad chatou. Nachází se zde skalní vyhlídka s výhledem na město a panorama Kotle a Lysé hory.

  • Vybrané cíle Krkonoš

Sněžka - nejvyšší hora České republiky je po turistických cestách od chaty vzdálena 29 km. Přiblížit se k ní ale můžete i autem. Turistické cesty na ní vedou například ze Špindlerova Mlýna, Pece pod Sněžkou nebo z Karpacze na polské straně Krkonoš.

Mumlavský vodopád - Harrachov, jeden z nejkrásnějších vodopádů v Krkonoších a celé ČR vůbec, 10 m vysoký, na řece Mumlavě se též nachází zajímavé přírodní úkazy - tzv. obří hrnce

Pomník Hanče a Vrbaty - oblíbeným turistickým cílem je i pomník závodníků Hanče a Vrbaty na Zlatém návrší, z tohoto místa je krásný pohled na údolí Labe, polskou hranici a Sněžku. Pokud se z tohoto místa vydáte směrem k labské boudě, určitě neminete bez povšimnutí ani Pančavský vodopád, který padá do Labského dolu a je nejdelším vodopádem ČR.

Pramen Labe - oblíbeným cílem turistů je i pramen naší nejdelší řeky. Nachází se na planině nad Labskou boudou.

Cesta česko-polského přátelství - tato turisticky značená cesta vede (jak už název napovídá) po hranici s Polskem a nabízí velké množství kouzelných výhledů na obě strany. Na té Polské se nachází spousta malých jezer - Śnieżne Stawki, Wielki Staw a Maly Staw, které jsou nejlépe přístupné z polské strany Krkonoš. Na cestě se také nachází množství zajímavých skalních útvarů.

  • ​Vybrané cíle Jizerských hor

​Štěpánka - rozhledna, která se nachází nad městečkem Kořenov a je právem nazývána nejkrásnější rozhlednou ČR. V blízkosti Štěpánky se nachází i turisticky velmi navštěvovaný areál U čápa, kde se nachází Cimrmanův maják s muzeem Járy Cimrmana.

Jizerská louka - tento cíl je hojně navštěvován turisty i cykloturisty. Své auto můžete nechat přímo na parkovišti na Mořině, které se nachází v horní části této oblasti. Na jaře je možné u jednoho z domů (Hnojový dům) obdivovat velké množství rozkvetlých narcisů. 

Smrk - nejvyšší vrchol Jizerských hor - 1124 m n. m., kde se nachází rozhledna ze které dohlédnete na vrcholky Krkonoš, do Polska a za dobré viditelnosti i na horu Říp.

Ještěd - jeden z výletů vás také může zavést do Liberce, který se ukrývá ve stínu ještědského hřbetu. Na jeho vrcholu se nachází vysílač a hotel Ještěd, který byl právem v roce 2000 vyhlášen stavbou století české architektury.

Souš - přehrada, která zásobuje vodou okolí Jablonce nad Nisou a Tanvaldu sice není využívána jako koupaliště, ale v jejím okolí najdete rovné silničky vhodné na in-line bruslení.

Cyklistika

V letní sezóně se spousta běžeckých tratí promění na tratě cyklistické. Platí tedy podobné podmínky jako v zimě - v Jizerských horách (na české i polské straně) najdeme spíše mírnější trasy a v Krkonoších pak trasy pro trénovanější cyklisty.

Přímo v Rokytnici se pak u lanové dráhy nachází bikepark se dvěma tratěmi pro horská kola.

Koupaliště a bazény v okolí

Jablonec nad Jizerou - 4 km

Poniklá - 14 km

Harrachov - 14 km

Cieplicka (PL) - termální lázně, 40 km

Jilemnice - plavecký bazén, 20 km

Jablonec nad Nisou - plavecký bazén, 32 km

Liberec - plavecký bazén, 54 km + aquapark Centrum Babylon 52 km

Muzea v okolí

Muzeum Starý kravín - Františkov 4,1 km (3,5 km pěšky)

Památník zapadlých vlastenců - Paseky nad Jizerou 5,9 km

Vlastivědné muzeum pro Vysoké nad Jizerou a okolí - Vysoké nad Jizerou 9 km

Muzeum skla - Harrachov 12 km

Hornické muzeum - Harrachov 15 km

Muzeum krkonošských řemesel - Poniklá 13,6 km

Krkonošské muzeum - Jilemnice 19 km

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Okolí